2011.05.01.
22:34

Írta: Monaldi

Lehet Más?

 

A Lehet Más a Politika 2009 őszén egy elég meglepetésszerű kampánnyal robbant be a köztudatba, amely az „átláthatóság és részvétel kampánya” címmel jelent meg az országos sajtóban. Ez a párt már egy zömében fiatalokból álló réteg, amely a nyugat-európai szubkultúrában szocializálódott. A két leglátványosabb fogás, amivel az LMP támogatókra talált: egyrészt az üzenet, hogy a politika nem szükségképpen ellentétes az őszinteséggel, másrészt pedig az, hogy a pártok közötti kiegyensúlyozó szerep helyett a különféle pártok használható megoldásainak gyűjtésére törekedett. Nyugat-Európában egyre több kormány élén jelennek meg a zöldek, így nem véletlen, hogy az LMP is azt a jövőképet tervezi, hogy kormányképes párttá válik a következő választásokig. A nyugati zöldsikerek után elképzelhető, hogy a kontinens másik felén is kormányképes alternatívák lehetnek majd a zöldpártok képviselői. Schiffer András frakcióvezető, reméli, hogy a németországi zöldek történelmi fontosságú győzelme után Baden-Württemberg tartományban, a következő választásokon ők is győztesek lehetnek majd. Az LMP a párt alapítónyilatkozata szerint liberális, baloldali és konzervatív értékrendet képvisel.
 2009 elején az LMP gyakorlatilag még ismeretlen volt, de az őszi európai parlamenti választásokon elért jó eredményeinek köszönhetően széles szavazótáborral gazdagodhatott a párt. A 2010-es választások kampányukkal bombaként robbantak be a magyar politikai életbe. A kampányidőszak első felében céljuk a fiatalos és lendületes párt megismertetése illetve bemutatása volt és az, hogy elhitessék az emberekkel, hogy igen „Lehet Más A Politika”. A kampány második felében pedig már igyekeztek kifejteni céljaik különböző pontjait illetve, hogy milyen területen szeretnének elérni változástatásokat az országban, mert úgy gondolták, hogy igazán csak az ajánlószelvények összegyűjtése után tudják felkelteni a választók figyelmét. A választók egy része lehetséges és erőszakmentes alternatívát látott az LMP– ben a hitelüket vesztett parlamenti pártokkal szemben és a szélsőséges vonalat képviselő Jobbikkal ellentétben. A kampány három legfontosabb témája a korrupció, a kirekesztés és a környezetrombolás. A párt listavezetője, Schiffer András így fogalmazta meg céljaikat: „az országon ülő demokratikus kartell megbontása. A listavezető szerint bebizonyíthatják, hogy ennek a velejéig cinikus politikának létezik demokratikus alternatívája, hogy lehet állampolgári jogon, ám erőszakmentesen felháborodni azon, amit az elmúlt húsz évben ez a politikai elit felmutatott.” Általános stratégiájuk azonban az ötszázalékos parlamenti küszöb megugrása volt, hiszen tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy fiatal és még kis létszámban lévő pártként reális esélyük nem lehet a hatalom megszerzésére. Tehát legfőbb céljuk a parlamentbe jutással az volt, hogy megmutassák, hogy igenis egy esélyes kispárt ők jelenleg, léteznek és megéri hinni bennünk, ismerkedjetek meg velük, és ha úgy érzik, hogy ha van lényeges esélyük, akkor támogassák akár pénzzel vagy önkéntesi csatlakozással. Mindezek is azt bizonyítják, hogy a pártnak nem véletlenül kellet a 2011-es évet azzal a céllal nyitnia, hogy pénzügyileg konszolidálja pártját és egyben természetesen növelje hatékonyságát is. Remélik, hogy az év végére azonban közel egyenesbe jöhetnek a várható bevételeiknek köszönhetően.
Milyen ez a kép 2011 áprilisában? Ez az év a párt számára a stratégiaalkotással és a szervezet és struktúra kiépítésével telik. Az LMP népszerűsége emellett töretlen köszönhetően állandó szerepléseinek mind a nyomtatott mind pedig az online sajtóban is. Tőlük hangosak a parlamenti ülések és nem lehet olyan intézkedés vagy javaslat a kormány részéről, amely ellen Schiffer András és pártja ne fejtené ki véleményét valamilyen módon. Ez lehet egy transzparens a parlamentben, egy tüntetés a Vörösmarty téren vagy akár egy bejegyzés valamely népszerű internetes blogon. Attól sem riadtak vissza, hogy az MSZP- vel szolidaritást vállalva kivonuljanak az új alkotmányt tárgyaló ülésről. A párt 2010. október végén azért vonult ki az alkotmányozás folyamatából, mert úgy vélték, hogy az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálásával, visszamenőleges hatályú jogalkotással és a magántulajdon elleni merényletével, a Fidesz hadat üzent az alkotmányosságnak. Sőt miután az is kiderült, hogy a Fidesz nem akarja biztosítani a valódi társadalmi párbeszéd lehetőségét, az ehhez kellő időt, nem volt meglepő, hogy valósi társadalmi konszenzus sem alakulhatott ki az új alaptörvényről. Az LMP kiállt amellett, hogy az ilyen alkotmányozás nem lehet legitim és nem egységesíteni, hanem megosztani fogja az országot.
A Lehet Más a Politika a tavalyi kampány alatt még nem tudott kitörni kispárti szerepéből, sőt szavazótáborának átlagéletkora is a legalacsonyabb a pártok közül. A párttal sok budapesti és városi szimpatizál és támogatói között felülreprezentáltak a nők. Általában jellemző, hogy a magasabb státuszú, a magukat a középosztályhoz soroló, az átlagnál magasabb végzettségű szavazók jelenléte erősebb a szervezetben. Az LMP távolsága a többi párttól akár szimbolikus is lehet, ugyanakkor kifejezi a parlamentbe jutott szervezet gyengeségét is. Amíg egy kétharmados támogatottsággal rendelkező hagyományos kormánypárt áll az ország élén addig nehéz egy új irányt képviselő kispártnak nagypárti babérokra törni. Az LMP kormány elleni „médiaháborúja” is a kispárti szívósság mellett szól és esélyt mutat arra, hogy megerősödjön az évek során. Az is mellettük szól, hogy a TÁRKI közvélemény kutatásai szerint 2011-ben folyamatosan csökken a FIDESZ támogatottsága. Mégis egy kétharmaddal rendelkező kormánypárt ellenzékének szerepében állni hálátlan szerep.
Számos cikkben olvashatjuk, hogy sokak szerint a hagyományos ideológiák ma már nem adnak választ a lakosságot foglalkoztató kérdésekre. Akkor felmerül a kérdés, hogy melyik a helyes út? Az ökopolitikai értékeit vajon milyen köntösben képviseli majd a párt? Talán baloldali vagy esetleg centrumpártként? A párt mindenképp egy jó kezdetet tudhat magának a 2010-es választási eredményekkel, ezt az előnyt igyekszik 2011-ben is megtartani, de ahhoz, hogy kiszabaduljon a kispárti szerepből még hosszú út áll előtte, hogy bebizonyíthassa az állampolgárok számára, hogy szerinte, hogyan lehet más a politika hazánkban.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr182870480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása