2011.05.09.
22:10

Írta: cayenne

A választási rendszer reformja

 

 

Magyarország rendelkezik Európa egyik legbonyolultabb választási rendszerével, tanulják évről évre a politológus hallgatók a különböző egyetemeken. Lehet, hogy a következő évektől könnyebb dolguk lesz már a nebulóknak, ha a Kormány beváltja ígéretét a választási rendszer reformjával kapcsolatosan. A felmerülő kérdések soraiból én azt emelném ki, amelyik a kiválasztott rendszer milyenségének okait tárja fel, miért az adott szisztémát preferálja majd a kormány, vagyis inkább a Fidesz-KDNP koalíció. Ismétli-e a történelem önmagát, és ismét a következő választás bizonytalanságától való félelem okán egy arányosabb rendszer kerül kiválasztásra, avagy a Fidesz bízik állandó biztos szavazóiban, és a következő választásokat már most a zsebében érzi.

A jelenlegi rendszer legnagyobb problémája mégis a megválasztott képviselők száma, amit a jelenlegi kormány le kíván csökkenteni 367 főről 200 főre. Magas számuk okozta problematika inkább származtatható a költségeikből, mintsem alapvetően mennyiségükből. Ezen felül a probléma érzékelhetőbb az arányossági problémák miatt, hiszen Magyarország lakossága és területe viszonyában tekintve vezető pozícióban állunk a képviselők létszámát tekintve.  Ez már konkrét terv, ezek után csupán a változtatás módja és útja a kérdéses. Lássuk tehát, milyen alternatívák merülhetnek fel a módosítások tervezésekor.

Egy esetleges többségi rendszer bevezetésének esetében a Fidesz saját magát tenné próbára a következő választáson, hiszen a többségi rendszernél a nagy pártok kerülnek felülreprezentált helyzetbe, de egy újabb kétharmados többség elérésének lehetősége igen elenyésző, így pedig nem kaphatna akkora többséget, amelyet esetlegesen egy másik rendszer útján elérhetne. HA pedig a választók az intézkedések hatására szembefordulnának 2010-ben pártfogolt pártjuknak, akkor ez a szavazatszámolási mód külön kellemetlenségeket okozna a Fidesz- KDNP-koalíciónak.

Másik alternatíva egy a Fidesz állttal javasolt átmeneti rendszer, melyben a többségi és az arányos rendszer kombinációját találhatjuk meg, ami egy mérsékeltebb lépést jelentene, az eddigi radikális változtatásokhoz képest, ez pedig a közvélemény és a választópolgárok ellenérzését tudja csitítani. Ez a jelent helyzetet tekintve semmiképpen sem elhanyagolható nézőpont, melyet ajánlatos követnie a kormánypártnak, ha az elkövetkező választás után is aktív részt kíván venni a kormányzásban. Ez a rendszer egy biztonságosabb alternatíva minden párt számára, így a Fidesz-KDNP-nek is, több okból kifolyólag is, egyrészt mivel ezzel a mérsékeltebb változtatással kevésbé vonná magára a választók ellenszenvét, így talán csitítva kissé az eddigi döntésekkel szembeni ellenérzések okozta kiábrándultságot.  Ebben az esetben a Fidesz nyerési esélyei akkor kedvezőbbek, ebben a rendszerben, ha népszerűsége töretlen lenne. Ennél az arányosabb rendszernél viszont, ha esetlegesen megfordulnának az erőviszonyok, könnyebb megtartani bizonyos mértékű befolyást, mint egy többségi rendszernél bekövetkező vesztes választásnál.

Az új választási rendszer tehát meghatározza majd Magyarország további működési mechanizmusát. Ez pedig a kétharmados többség útján teljes mértékig a Fidesz-KDNP kezében van, így a felelősség súlya is az ő vállukat nyomja, hiszen a következő választások eredményeit is meg tudják alkotni akár egy jól megválasztott választási rendszerrel. Emellett természetesen a kevesebb képviselő okán az új közigazgatási határok berajzolásának feladata is a kormánykoalíció kezébe kerül, melyet könnyen saját érdekeinek arculatára tud majd formázni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr832891516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása