2011.05.09.
00:25

Írta: Anne_Shirley

A vegyes rendszer már bizonyított

Új magyar választási törvényre van szükség az országgyűlés létszámának csökkentése miatt. A 2014-es parlamenti választások alkalmával 386 képviselő helyett csupán 200 fős lesz a testület. A jelenlegi választási törvény három ágon is lehetővé tette a mandátumok megszerzését: egyéni ágon, területi listán, illetve az országos, kompenzációs listán. Ez a választási eljárás ötvözi az arányos és a többségi rendszert. A létszámcsökkentés miatt kérdés, hogy megtartják-e ezt a vegyes választási eljárást vagy inkább egy új metódust foglalnak törvénybe. Egy kétharmados többséggel rendelkező kormánypártnak természetesen a saját esélyeit latolgatva, saját érdekeinek kedvezve érdemes kialakítania az új rendszert. A négy parlamenti párt közül kettő, a Jobbik és az LMP nem jelent nagy befolyásoló tényezőt a választási eljárás kialakításánál. Itt elsősorban a Fidesz és az MSZP viszonya a döntő, a korábbi választásoknál is többször ez volt meghatározó. A jelenlegi állapotot tekintve azonban nincs mitől félnie a kormánypártnak, mivel népszerűsége még mindig vezet a három másik párté előtt. Egy választási rendszer kialakításakor viszont tekintettel kell lenni a jövőre is, hogy ez nem lesz mindig így. 2014-ben nem tartom valószínűnek, hogy a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerezzen, viszont véleményem szerint megtartja vezető pozícióját a pártok között. De ki tudja? Lehet, hogy három év múlva egy hatalmasat bukik a kormány és egy most túl elbizakodottan meghozott választási törvény a vesztét is okozhatja a pártnak.

A „megfelelő” választási rendszer kiválasztása érdekében először megnézem, hogy a két tiszta rendszernél, tehát a többségi, majd az arányos rendszer esetén mit tehetne a Fidesz pozíciójának megőrzése érdekében. Konklúziómat azonban már most felfedem, véleményem szerint a választókerületek átrajzolásán, a mandátumszerzési csatornák kereteinek szűkítésén túl mást nem fognak megváltoztatni, tehát továbbra is a vegyes választási rendszer marad érvényben.

Ha a kormánypárt eléggé optimistán tekint a jövőre, és úgy véli, hogy a 2014-es választások előtt a 2010-es választásokhoz hasonló népszerűségnek örvend, akkor a többségi rendszer lenne a legmegfelelőbb eljárás számára, ezen belül is a relatív többségi választási rendszer. Ebben az esetben ha nyerne a Fidesz, akkor túlnyerné magát. Ez a választási rendszer ugyanis a nagy pártoknak kedvez, és Magyarországon valójában csak két nagy párt van: a Fidesz és az MSZP. A jelenleg a parlamentben helyet foglaló Jobbik és LMP véleményem szerint három év múlva már nem lesz olyan „erős”, mint 2010-ben volt. A választások közeledtével a Fidesz valószínűleg nem felejtené el emlékeztetni a szavazókat a 8 éves MSZP kormányzásra, és arra, hogy miért nyerte meg 2010-ben a választásokat. A relatív többségi rendszer különösen akkor kedvezne a jelenlegi kormánypártnak, ha az új egyéni választókerületeket számukra megfelelően alakítanák ki, és miért ne tennének így?

Ha a többségi rendszer helyett az arányos rendszert vezetnék be, akkor a kisebb pártok zsarolási potenciálja nőne, illetve a bejutási esélyeik is. Ez a választási rendszer dicséretes lenne, ha minél többféle érdek megjelenítése lenne a cél. Hivatalosan persze erre törekszik minden párt, viszont a tisztán arányos rendszer nem feltétlenül lenne kifizetődő a kormánypártnak, ugyanis az arányos rendszer magában hordozza a szembenálló politikák hiányát is, ami azért fontos, mert a 2010-es választást részben az MSZP-vel való szembenállás miatt nyerte meg; és azt, hogy túl „színes” lenne a parlament. Természetesen van mód a parlamentbe bejutó pártok számának korlátozására a bejutási küszöb alkalmazásával. Ha a Fidesz népszerűsége megőrzi vezető pozícióját, akkor egy az oroszokéhoz hasonló arányos választási rendszer is kifizetődő lenne számára, melyben 7%-os küszöböt alkalmaznak, és a kisebb pártok zsarolási potenciálját kiküszöbölendő beszüntették a pártömörüléseket. A legutóbbi népszerűségi felmérések szerint egy ilyen választási rendszer mellett jó esetben három párt jutna be a parlamentbe: Fidesz, MSZP és Jobbik. Tény, hogy a jelenlegi kormány tagja a KDNP is, de véleményem szerint a Fidesznek e párt nélkül is többsége lenne egy ilyen arányos rendszerben. (Fidesz-MSZP arány kb. 60:20%) A magyarországi viszonyok azonban teljesen eltérnek az orosztól, tehát ezen eljárás bevezetésére nincs sok esély.

E két „szélsőséges” esetben létható, hogy a Fidesz ugyanúgy nyerhetne, bár tény, hogy az arányos rendszerrel kevésbé nyerné túl magát, tehát a többségi rendszer sokkal inkább kedvezne számára. Ennek azonban az a feltétele, hogy a Fidesz népszerűsége töretlen legyen, vagy legalábbis a többi párt népszerűsége ne növekedjen. Azt azonban nehéz garantálni három éves távlatból, hogy mindez változatlan marad, már csak a korábbiakban megtapasztalt gyors döntéshozatalok, törvényalkotások miatt is. Az első egy év eléggé eseménydús volt, és a visszajelzések közt negatív hangok is akadtak. Emiatt a választási törvény megalkotásakor érdemes arra is gondolni, hogy mi van akkor, ha az MSZP népszerűsége emelkedik, sőt a kormánypártéval azonos értéket mutat. Szélsőséges esetben pedig hogyan juthatna be a Fidesz a képviselőtestületbe, ha a 2010-es események a visszájukra fordulnak, és a következő parlamenti választások alkalmával a Fidesz kerül olyan mélyre, mint anno az MSZP? A tapasztalatokból kiindulva a jelenlegi vegyes rendszer alkalmas arra, hogy ha kis létszámban is, de képviseltesse magát egy bukott kormány.

Mindezek alapján valószínűsítem, hogy a választási rendszer tekintetében nem lesz túl nagy változtatás az elvét illetően, tehát a vegyes rendszert megtartják, mivel egy választás alkalmával már megmutatta, hogy mennyit nyerhet vele egy népszerű párt, és egy bukott kormánypárt. A választókerületeket azonban mindenféleképpen át kell majd rajzolni, hogy az a lecsökkent létszámú testület megválasztására alkalmas legyen. Itt valószínűleg nem fog tétlenkedni a kormány, és a számára előnyös alakzatú választókerületeket fogja javasolni és a kétharmados többségének köszönhetően el is fogadni.

Szólj hozzá!

Címkék: kormány választási rendszer választási törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://polelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr692888831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása