2011.05.01.
23:31

Írta: Tátyus

Még ők sem tudják milyen lesz a politika

 

2009- ben már lehetett sejteni, hogy a magyar pártrendszer komoly átalakulás előtt áll. Az addigi klasszikus politikai váltógazdaságot megtöri a Fidesz térnyerése, egyes pártok pedig eltűnhetnek. Az EP választásokon két új szereplő tűnt fel a politikai palettán: a Jobbik és az LMP. Előbbi már a választás előtt is a közvélemény-kutatások alapján is mérhető volt, utóbbinak viszont csak az SZDSZ-nél magasabb eredménye mutatott rá arra, hogy az új rendszer lehetséges tagja lehet. Az országgyűlési választások előtt valamelyest érzékelni lehetett, hogy a Fidesz előre örülhet választási győzelmének, talán csak a 2/3 volt kérdéses, az MSZP tisztában volt vereségével, csupán a két új pártnak volt szükséges az aktív kampány. Miután a Jobbik eredménye is becsülhető volt a statisztikai adatokból illetve az EP választásokból, már csak az maradt kérdés, hogy az új felállásban benne lesz-e az LMP.


Mi is az az LMP?


Hát, ilyen zöld- öko, baloldali, liberális vagy kitudja micsoda. Közel két évvel az első megmérettetésük után még mindig nehéz meghatározni, hogy az eddigi keretek között milyen pozíciót foglal el vagy kíván elfoglalni az LMP. Ennek főként az lehet az oka, hogy sok fiatalt gyűjtő formáció akkor lépett színre, amikor kavargott az addig álló víz. Így, amíg ki nem alakulnak az új határok nehéz lesz konzekvens állásfoglalásokkal a nyilvánosság elé állni. Egyelőre egy, csak körülbelül meghatározott aktorként említhetjük a parlamentbe jutott legkisebb ellenzéki pártot.


A politikai tér és idő


Nyolc év szociálliberális kormányzás, az elmúlt félévszázad legnagyobb világgazdasági válsága és a magyar társadalom fejlődése teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy az LMP létrejöhessen és parlamenti pártként működhessen. Az első két feltétel együtt ábrándította ki az embereket az MSZP-SZDSZ párosból, viszont a felelőtlen és folyamatosan mindenre ellentmondó Fidesz sem biztos, hogy nyerte el az elfordulók bizalmát. A radikális nézetek vallóknak ott volt a Jobbik, a maradéknak pedig a már nevében is valami újat mutató párt. Ezenkívül érdemes figyelembe venni, hogy a volt szocialista országokban is megjelentek a zöld pártok, tőlünk nyugatabbra pedig egyre nagyobb teret nyernek.

Ezek a feltételek viszont csak szükségesek voltak, de nem elégségesek. El nem hanyagolható tény az is, hogy az MDF és SZDSZ végével vákuum keletkezett a liberális oldalon, ami arra várt, hogy valaki betöltse. Kapóra jött ez a fiatal szervezetnek, hiszen egy modern liberális párt képét mutathatta mindenütt standokkal, lelkes aktivistákkal, labda dobálgatással. Attól függetlenül, hogy a választásokig igencsak homályos ideológia kereteket mutatott az LMP, csak alternatívát tudott mutatni azoknak akik nem találták pártjukat. Mondhatjuk „egyéb párt”-ként jutottak be a parlamentbe. Érdemes megjegyezni, hogy a választások előtti felfokozott kampány hangulat elmaradt, hiszen a két nagy párt versenye eldőlt, így a kisebbeknek, s így az LMP- re is több figyelem jutott.


A zöldfülűek


Parlamenti frakcióként már képviselték az ország lakosainak egy részét. Nekik minimum kellett volna mutatni valamit, ideológia- és érvrendszert felvázolni azonban a hirtelen jött siker feldolgozására sem volt ideje a politikában még tapasztalatlan képviselőknek. A kormánypártok által az ellenzékre zúdított szimbolikus intézkedések megkívánták volna legalább az ideológiai meghatározását a pártnak, azonban nem sikerült minden esetben következetesen viselkedni. Néhány kisebb- nagyobb belső vita és hatalmi harc is rávilágított arra, hogy az egyes értékeket felvállaló tagok sem érzik azt, hogy biztosan jó ügyekért harcolnak. Az öndefiniálást folyamatosan nehezítette és még most is akadály, hogy egyes körök igyekeznek az LMP összemosni a volt liberális párttal, az SZDSZ-szel. Ettől függetlenül a konzekvens állásfoglalások egyértelműen hiányoztak.


Új politikai tér


A bizonytalanságok, a kezdeti hiányos determinizmusok akár véletlenül akár szándékosan új lehetőséget teremtenek az LMP-nek. Az EP választásokon legyőzte az SZDSZ-t, 2010-ben maga mögé utasította az MDF-et és ezzel egyeduralkodóvá vált a liberális nich-ben. Viszont a baloldalt kisajátító MSZP komoly kihívásokkal küzd, nem képes egységes álláspontot a politikai kérdések többségében, ha mégis megteremtődik az összhang egy gyenge mindent elvető ellenzéki demagógia bukik csak ki a szónokokból. A párttagok és a támogatók is már nosztalgiával tekintenek vissza Gyurcsány Ferencre, akinek egyértelmű szándéka a politikai életbe való visszatérés. Ez megindította a hatalmi harcokat párton belül, ami egyelőre tovább gyengíti a szervezetet.

Ha ezt figyelembe vesszük, akkor az hogy eddig nem volt egyértelmű az LMP pozíciója csak segíthet abban, hogy nyisson a baloldali szavazók felé. Eddig is hallhattunk üzeneteket ű szociális egyenlőségről, a szegények elnyomásáról, s talán érdemes lenne ezt hangoztatni. Persze nem felejthetjük el, hogy a Fidesz tematizálja a politikát, s így csak ügyes alkalmazkodás esélye marad meg, ami ezidáig még gyenge pontja az ökopártnak.


Lehetőségek


Az LMP számára lehetséges irány lehet tehát az ideiglenes baloldali űr betöltése, amennyiben ez nem a liberális vonal rovására megy. A legoptimistább esetben megtestesítheti az egész baloldalt, a régi MSZP és SZDSZ-t. Ugyanakkor a nem egyértelmű és következetes politizálás a főként értelmiségi szavazókat elbizonytalaníthatja, és ez elvezethet a parlamenti státusz elvesztéséhez. Onnan a talpra állás pedig szinte lehetetlen. Ha az első verziót tekintjük akár a Fidesz alternatívája is lehet egyszer, ha nem is a következő választásokon és talán nem is egyedül. Többen megjegyezték, hogy az LMP a közel jövőben úgy is kormányra kerülhet, ha az abszolút többséget egyszer elvesztő Fidesz koalíciós társa lesz, de ezt a szcenáriót egyelőre nem tartom lehetségesnek. A realitások talaján mozogva, azért mégis csak egy 10%-os támogatottságnál is alacsonyabb pártról beszélünk, befolyása és zsarolási potenciálja kicsi. Média megjelenése is kevés, és nagyobb tömegeket sem képes megmozgatni. Viszont felfelé nagyobb tér van, mint lefelé.


Összefoglalva röviden és frappánsan kijelenthetjük, hogy az LMP nem egy ász, de benne van a pakliban.




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr792870563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása