2011.04.16.
11:48

Írta: kiscsibe88

Egy éves az Orbán- kormány

Közel egy évvel ezelőtt a választópolgároknak köszönhetően a Fidesz-KDNP 2/3-os többséget szerzett a magyarországi parlamenti választásokon. 2010-ben a felmérések alapján a legnépszerűbb pártnak számított a Fidesz. A Medián 2011. áprilisában készített közvélemény-kutatása szerint viszont, hatalomra jutásukat követően visszaesett a támogatottságuk, mivel nőtt a bizonytalan szavazók száma. Ennek ellenére a biztos pártszavazók továbbra is kitartanak a Fidesz mellett. A felmérés alapján jelenleg a Fidesz 56, az MSZP 22, a Jobbik 16, míg az LMP 5 százalékponton áll. Továbbra is Orbán Viktor, miniszterelnök számít a legnépszerűbb politikusnak Magyarországon, habár a vele szimpatizálók száma is csökkent. Általános jelenségnek számít egy párt népszerűségének csökkenése a kormányra kerülést követően, de ettől függetlenül a jelenlegi adatok ismeretében a Fidesznek nem kell tartania attól, hogy az elkövetkező időszakban elveszítenék a stabil kormányzás lehetőségét. Ráadásul az ellenzék soraiban sem található egyetlen olyan párt vagy politikus sem, aki veszélyt jelentene a kormánypárt számára. Ez ellen pedig maga a Fidesz is tesz, köszönhetően kommunikációs stratégiájának, melynek szempontjából meghatározó elemnek számít az ellenfél állandó szem előtt tartása és tévedéseiknek folyamatos hangsúlyozása a választópolgárok felé.

A 2010-es választásokat követően Orbán Viktor leghangzatosabb kampányígéretei között a munkahelyteremtés, az egészségügy megmentése, a közrend helyreállítása, a gazdasági növekedés elérése és az elszámoltathatóság megvalósítása szerepelt, de egy év elteltével komoly eredményeket egyik téren sem tudott felmutatni. A Fidesz kormány első intézkedései között főként közjogi és szimbolikus jellegű változtatásokra került sor, mint például a Belügyminisztérium és a közigazgatási államtitkárok posztjának visszaállítása, a Polgári Törvénykönyv módosítása vagy az új alkotmány kidolgozása.

            Egy évvel ezelőtt a Fidesz célul tűzte ki maga elé, hogy mindenféleképpen szakít a szocialista kormány által folytatott megszorító politikával és ígéretet tett az adócsökkentésre. Ettől függetlenül az elmúlt nyolc évben az MSZP által felhalmozott költségvetési hiány okozta károk kiküszöbölése érdekében - a kormány vállalva a felelősséget és esetleg az állampolgárok támogatásának elvesztését - döntést hozott és bevezettette a különadókat, valamint megszűntette a magán-nyugdíjpénztárakat. A különadó bevezetése esetén félő volt, hogy a nagy nemzetközi vállalatok elpártolnak az országtól, amely nagy kihatással lesz az amúgy is gyenge lábakon álló hazai gazdaságra.  Ha a Fidesznek sikerül fenntartania az új adórendszert és stabilizálni a gazdaság helyzetét, amelynek hatásai csak hosszú távon fognak megmutatkozni, akkor egyenes út vezet számára az újabb siker eléréséhez, ha viszont a tervek megbuknak az nagymértékben kihatással lesz a párt jövőjére is. Ettől függetlenül látszik, hogy a Fidesz-KDNP gazdaságpolitikája gyenge lábakon áll és hirtelen ötletek alapján próbálják megoldani a felmerülő problémákat, megfelelő biztosítások nélkül. Nem meglepetés, hogy ilyen intézkedések mellett az államháztartási hiányból sem sikerült refaragniuk. Ráadásul ahhoz, hogy a fent említett intézkedéseket a kormány véghez tudja vinni rákényszerült az Alkotmánybíróság jogköreinek megcsonkítására is. Ezt követően a Fidesz bejelentette a Széll Kálmán Terv keretében vállalt adósság elleni intézkedéseket tartalmazó csomagját, melynek egyes pontjaival a Nézőpont Intézet felmérése alapján az emberek nagy része egyetért.

Az elmúlt egy évben az Orbán-kormány intézkedései közül nemzetközileg a legnagyobb vitákat a médiatörvény váltotta ki, mellyel kapcsolatosan hazánk miniszterelnökének Németországgal és Franciaországgal szembeni erőteljes kirohanásaitól volt hangos a nemzetközi sajtó. Ezeknek az eseményeknek árnyéka kivetült az év eleje óta tartó soros magyar EU elnökségre is. Az Európai Parlament felszólította a magyar kormányt a médiairányítás függetlenségének visszaállítására, valamint a véleménynyilvánítás és a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó állami beavatkozásnak a megszüntetésére is. Az Európai Unió sikeresnek találta a magyar elnökség első három hónapját, mivel minden előzetesen megbeszélt témáról szó esett. Az EU-s szakértők szerint Magyarországnak sikerült jelentős előrelépéseket elérnie az integráció, a schengeni-határok kiterjesztése, valamint a Duna-stratégia kérdéseiben.

Az elmúlt egy évben látható volt, hogy a kormány a politikai és gazdasági célok elérése érdekében nem riadt vissza semmiféle nemzetközi és hazai konfliktustól. Vállalva ezzel akár a népszerűségének nagymértékű visszaesését is, amitől azért egészen addig, amíg az ellenzéki oldalon nem tűnik fel egy karizmatikus személyiség vagy párt nincs oka félni. A legnagyobb támadások is inkább külföldről az Európai Unió felől érték a magyar kormányt - gondolok itt a médiatörvényre -, mivel az ellenzéki pártok közül egyedül az MSZP rendelkezik elegendő médiafelülettel ahhoz, hogy kinyilvánítsa a véleményét, de ők még mindig a saját kormányzásuk időszakában elhibázott döntésekkel vannak elfoglalva a bűnösöket keresve. Ettől függetlenül, Orbán Viktor vezette kormánynak még mindig van három éve arra, hogy megtalálja az utat Magyarország számára és egy stabil politikai, gazdasági és társadalmi helyzetet alakítson ki.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr252830588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása